Made in India - part4

2012.08.06. 21:29

Az elmúlt napokban kicsit jobban beleástam magam a Hinduizmusba és az indiai istenek világába. Hát mit ne mondjak, ez aztán egy komplikált vallás. Kb egy nap olvasgatás után már látom nagyjából a főbb vonalakat:) Hindu oktatás kezdőknek egy laikustól (ezáltal nem vállalok felelősséget a teológiai hibákért)


Az egész vallás a 3000 éve írt Védák Könyvéből ered, és az elmúlt évezredekben számos változáson ment keresztül. Nagyon nehéz meghatározni, hogy mi is a Hinduizmus: gondolj csak bele, India 35x akkora, mint Magyarország. Nem csoda tehát, hogy az ország különböző csücskeiben a Védák különféle értelmezéséből teljesen más vallás alakult ki. 

A fő vonások kb mindenhol megegyeznek, létezik egy úgynevezett "Trimurti", ami három istenséget jelöl. Ez a három egységet alkot, gyakran egy testtel és három fejjel is ábrázolják őket. Együtt az élet metaforáját adják: Brahma az alkotó, a világ megteremtője, Visnu a fenntartó, vagy megőrző majd Síva az átalakító, a pusztító. A három közül Visnu és Síva emelkedett ki, Brahmát kevés helyen követik. Ezáltal bizonyos területeken Visnut tartják az első és fő istennek, aki a másik kettőt teremtette, bizonyos helyeken pedig Sívát. A későbbi évszázadokban a hármas kiegészült két másik istennel: Devi-vel és Ganésa (itt kérek elnézést a nevek miatt, próbálom a magyar megfelelőket használni, de néhol csak az angolt találtam meg). 

ganesa_4.jpg

Ganésa egyébként az egyik legnépszerűbb isten, az elefántfejű, akit számtalan helyen imádnak. Ő az akadályok elhárítója, aki a vállalkozásoknak segít, így bármibe is kezdenek bele, előbb az ő segítségét kérik.

A vallás egyik alapgondolata, hogy eredetileg minden egy, és az istenek csak brahman (nem egyenlő Brahmával) megtestesülései. Brahman a legfőbb és egyetemleges szellem, maga a határtalan univerzum, egy nemtelen erő, amit nem lehet szavakkal megmagyarázni. "beyond the senses, beyond the mind, beyond intelligence, beyond imagination" 

A másik alapgondolat nagyon hasonló, és ez nem más, mint a Dharma, ami nem más, mint a legfőbb természeti rend, ami mindent átsző. Az állatok, a növények, a természet, és a világon minden e szerint a rend szerint él és működik, az embereknek pedig megadatott a lehetőség, hogy felismerjék ezt a rendet. Míg az állatok ösztönből követik, az emberek szabad akaratból. és így lehetőségük van egyszer kikerülni a cselekvések örök körforgásából. Ez a körforgás a Karma, amit legkönnyebben a cselekedetek folyamataként képzelhetünk el, ami átível a különböző életeken. Ugyanakkor eredetileg minden lélek egy volt brahmannal, egy a végtelennel. A lelkek azért kerülnek a Földre, hogy a létezés minden formáját megtapasztalják, ugyanakkor folyamatosan visszavágynak a végtelenségbe. 

Ebből következik, hogy az embernek az élete folyamán választania kell egy beteljesítendő "purusharta'-t, egy életcélt. Négy ilyen létezik:

  • dharma: az igazságosság útja, melynek követői fő céljuknak tekintik, hogy az örök törvény, a Dharma szerint élnek
  • artha: az anyagi jólétre való törekvés útja
  • kama: a vágyak kiélésének útja
  • moksa: a megváltás útja, követői fő célja a Karmától való szabadulás

Ehhez hozzáfűzném, hogy az artha és a kama nem feltétlenül azt jelenti amire elsőre gondoltok, az anyagi jólét és a vágyak kiélése inkább arra vonatkozik, ami a léleknek jó. A lélek jóléte vagy vágyai pedig nem biztos, hogy egybe esnek a testi jóléttel és vágyakkal. A moksa pedig nagyon különböző lehet, igazából nincs megszabva, hogy hogyan lehet szabadulni az e világi léttől. A legtöbben meditációval és aszkétizmus gyakorlásával keresik a kiutat.

Egyébként nem tudom mi volt előbb a tyúk vagy a tojás - a kasztrendszer vagy a hindu vallás. Ugyanis a kasztrendszer szorosan összefügg a Dharma gondolatával: a kasztokat is az örök rend szabályozza, amelytől az embereknek nem szabad eltérniük. 

Visszatérve az istenekre: a fő istenek mellett számos más istenség is megjelenik, igen szövevényes kapcsolatban állnak egymással. A legbonyolultabb talán az istenek megtestesülésit követni, Sívának nyolc, Visnunak tíz ismertebb megtestesülése/avatárja van, és számtalan kevésbé lényeges. A másik dolog ami igen nagy fejtörést okozott nekem, az az istennők rendszere. Ha jól értettem valójában egy istennő van, Shakti vagy más néven Devi és a többi istennő mind az ő megjelenései. Készítettem egy térképet a kapcsolatrendszerekről, hátha így könnyebb megérteni:)

istenségek.jpgNéhány magyarázat a képhez:

  • ahogy már írtam a legfőbb istenek: Visnu, Brahma, és Síva, ők a Brahman megtestesülései
  • az ő feleségeik sorban: Lakshmi, Saraswati, Sita/Paravati/Durga/Kali
  • Síva felesége eredetileg Sata volt, de ő öngyilkos lett mert az apja nem fogadta el a férjét, és nem bírt azzal a gondolattal élni, hogy a férje becsületén miatta esett folt. Az ő reinkarnációja Paravati. Durga a harc istennője, Paravati az egyik legenda szerint az ő alakját veszi fel amikor Parashurama levágja a fia, Ganésa egyik agyarát. (Tanulság: a gyermekét védő anya igazi démonná válik!) Kali pedig a halál istennője, ezáltal válik eggyé Sívával a pusztítóval.
  • A hindu vallásban az istenek és feleségeik csak együtt alkotnak egy egészet, külön-külön nem teljesek.
  • Ganésa Síva és Paravati fia, akinek elefánt feje van. A fejre és a letört agyarra számtalan különböző történet van. Érdeklődők olvassanak wikipédiát.
  • Sita, Radha és Padma földi, emberi alakok, akikben Lakshami öltött testet. Az ő földi férjeik Visnu földi megtestesülései, Rama, Krishna és Kalki
  • Az istenek akkor öltenek földi testet, ha a dolgot a Dharmától nagy mértékben eltérően kezdenek működni. Ilyenkor ide jönnek és rendet raknak:)
  • Kalki az utolsó (a mostani) korszak végén fog eljönni, hogy pontot tegyen a sötétség végére és egy új világot alapítson, amely jóságosságon és igazságosságon alapul. Földi felesége Padma lesz, és a legfőbb ismertetőjele egy szárnyas fehér ló. Vagyis aki csillámpónit lát az ne örüljön, inkább rettegjen az életéért!
  • Saraswati a tudás, zene és művészetek istennője, Lakshmi pedig a szerencse, gazdagság és szépség pártfogója
  • Krishnának 16108 felesége volt. Állítólag 16100 nőt csak azért vett el, mert őket elrabolta egy szörny, akit legyőzött. Viszont az indiai társadalom nem fogadja el ha egy nő egy másik férfi házában él, ezzel a nő elveszíti a tisztességét. Hogy visszaadja a társadalmi elfogadottságukat Krishna segítőkészsége jeléül elvette őket feleségül. Hát nem édes?
  • Sita-nak hasonló gondjai akadtak: a férjét, Ramat követte egy erdőbe, akit oda száműztek, de elrabolta őt Ravana. Rama ezután hosszú háborút folytatott, hogy kiszabadítsa kedvesét, ami végül sikerült is neki. Sita ezalatt megőrizte érintetlenségét, mindezt bizonyítandó (férjének) forró parázson sétált át. Mivel a tűz nem égette meg, Rama biztos volt a lány ártatlanságában, és nem sokkal később közösen megkezdték uralkodásukat Ayodhya-ban. De az emberek azt pletykálták, hogy Ravana megerőszakolta Sitát, és ezzel a nő szégyent hozott a férjére, így Rama elküldte őt (ugyan tudta, hogy ártatlan). Sita ekkor már terhes volt Rama ikreivel, akiket egyedül nevelt fel. Amikor a fiúk nagyok lettek visszatért férjéhez, hogy egyesítse a családjukat, de Rama vonakodott visszafogadni, ezért bánatában elnyelte a föld. Ha valaki érti a tanulságot, megoszthatná velem is.

Persze ez csak egyféle felfogás, sok más történet is van. Például a projektvezetőm egy egész más sztorit mesélt nekem: A világ kezdetén nem létezett semmi, csak a nagy üresség és egy láng, amely magában foglalt minden erőt. A láng először megalkotta Brahmát a teremtőt, és arra kérte, hogy legyen a társa és kreáljanak egy világot közösen. Brahma visszautasította, mert a láng nem volt más, mint az anyja, és nem akart vele hálni. Ezért a láng megölte és megteremtette Visnut, akinek hasonló ajánlatot tett. Visnu ugyanúgy visszautasította, úgyhogy hasonló sorsra jutott mint Brahma. A láng ezután megteremtette Sívát és ugyanazt ajánlotta neki, mint a másik kettőnek. Síva elfogadta az ajánlatot egy feltétellel: a láng minden erejét neki adja és közösen fognak uralkodni. Így is lett, Síva így kapta a harmadik szemét, amellyel pusztító lángot szór, ám ezután elpusztította a teremtőjét. Ám hogy betartsa ígéretét felélesztette Brahmát és megkérte, hogy teremtse meg a mostani világot, amelyben az anyjuk reinkarnálódhat és így kedvese lehet. Majd felélesztette Visnut is, és megbízta a világ fenntartásával. A láng reinkarnációja Parvati, akivel Síva azóta is együtt uralkodik.

220px-Kama_Rati.jpgEgy másik sztoriban ugyanúgy megjelenik a reinkarnálódással helyben hagyott anya-fiú kapcsolat. E szerint Síva gyászolta kedvesét, Satit (tudjátok, aki öngyilkos lett). Közben megjelent egy, a világot fenyegető szörny, akiről tudni lehetett, hogy csak Síva jövendőbeli gyermeke ölheti meg. Ezért az istenek megkérték Kama-t, a szerelem istenét (kb. Cupidonak felel meg), hogy szerelemhozó nyilával támadja be a morcos Sívát a világ érdekében. Kama meg is tette ezt, és Síva szerelembe esett Parvatival, Sati reinkarnációjával, de közben dühös lett, hogy megzavarták aszkéta életében, ezért a harmadik szemével elégette Kama-t. A férjét gyászolva Rati (a szerelem, szenvedély, szexualitás és bujaság istennője) elszegődött Rukmini házába, hogy ott várja meg kedvese újjászületését. Ez meg is történt, és a gyermeket Rati nevelte fel, úgy mint az édesanyja (nem vér szerinti). Ám idővel az anyai érzései szerelemmé formálódtak, a fiú azonban először elutasította. De miután elmondta neki a lélekvándorlós szitut, elfogadta a dolgot és azóta boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Ennyit mára, remélem élveztétek a kis kitérőt:)

A bejegyzés trackback címe:

https://successbunny.blog.hu/api/trackback/id/tr524687325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orcinusorca 2012.08.08. 09:01:52

WOW, nem is ertem miert mondod, hogy komlipkalt ez a vallas:D
süti beállítások módosítása